Cupa "Primaverii" 2014 - ecouri internationale...

10.04.2014 11:09

International Orienteering Federation - INSIDE ORIENTEERING Nr.2 2014

UNDERGROUND ORIENTEERING - IN A SALT MINE


Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania. "Muntele de Sare", unic in lume,  a fost cu mai bine de 300 de ani in urma un important loc de exploatare al sarii. Inca de pe timpul  grecilor si al romanilor, drumurile pe care se transporta sarea din aceasta zona au fost unele dintre cele mai vechi drumuri din Valahia. Mina este vizitata zilnic de 400-500 de turisti, varful fiind atins sambata si duminica, atunci când numarul vizitatorilor depaseste 1.000.


In 29-30 martie 2014 Clubul sportiv roman Sanatatea Ploiesti a organizat primul concurs de orientare subterana care a avut loc intr-o mina de sare. Concursul a avut categorii de la 12 ani la 80 de ani, femei si barbati. Inaintea cursei s-a stabilit ca este obligatorie folosirea busolei in timpul orientarii in mina.


Hartile folosite au fost de 1:2.000 si 1:10.000


Accesul în mina se realizeaza cu doua lifturi. Diferenta de cota este de 208 metri, iar drumul este parcurs cu liftul în aprox. 90 sec. Temperatura in mina este de 12 grade Celsius tot timpul anului fiind astfel perfecta pentru orientare. Presiunea atmosferica este cu 18 mm Hg mai mare decit la suprafata. Umiditatea aerului este scazuta: 50-60 %. Lumina in mina este suficienta pentru orientare dar pentru citit harta, organizatorii au recomandat lampa de cap.

Campionii de oreintare subterana au fost la F21 Adina Popescu si la M21 George Dumitrascu. Event Adviserul Serban Ionescu comenteaza concursul ca un succes iar clubul planuieste un eveniment similar in curand. Concurentii au fost incantati de intrecerea oferita de conditiile diferite de concurs si au cosiderat interesant sa alergi intr-o mina.